Internationalisering - Med Karlberg ut i världen!

På Karlbergsgymnasiet bedriver vi ett utvecklat internationellt arbete där folk utifrån kommer hit för olika evenemang, klasser genomför resor över stora delar av Europa och elever härifrån beger sig ut i världen.

Exempelvis kan du som studerar på Karlbergsgymnasiet, oavsett hemkommun, söka ett stipendium som ger dig möjligheten att tillbringa ett helt läsår utomlands. Det är Åmåls kommun i samarbete med den internationella ideella föreningen AFS som ger Karlbergsgymnasiets elever denna unika möjlighet. En möjlighet som Åmål tillsammans med Buenos Aires antagligen är ensamma om i hela världen!


Åmåls kommuns internationella utbytesstipendiat 2022:
Olivia Bååth Tuovila 

En hälsning från Olivia:

"Jag kom hit till De Pere, Wisconsin för drygt två månader sedan och jag kan fortfarande inte förstå att jag är här!

Jag bor i en värdfamilj som består av Mark (värdpappa), Liz (värdmamma) och mina tre värdsyskon Noah, Greta och Hannah. Hannah är den enda som fortfarande bor hemma, då de andra går på college nu. Jag fick följa med min värdfamilj till Vermont (ungefär 18 timmar med bil från vart jag är) för att lämna Greta på college för någon vecka sen. Vi gjorde det som en roadtrip och besökte en massa fina ställen på vägen, bland annat Niagarafallen! 

Min värdpappa har sitt kontor i källaren och jobbar med IT och utvecklar webbsajter och min värdmamma är lärare och yogainstruktör. 

 

Amerikanska Highschool-drömmen är faktiskt nästan helt som på film! Jag har 8 klasser (lektioner) varje dag i samma ordning och samma tid. Vi går från klass till klass på 4 minuter genom hela skolan, vilket var lite svårt i början när jag inte hade någon aning om hur jag skulle hitta allt, men redan nu är det en vana. På grund av att jag har klasser med olika personer så har jag träffat en massa nya vänner och pratat med så otroligt många människor, vilket jag tycker är så kul och jag är så tacksam för!

En sak som jag verkligen älskar här är football games. Varje fredag går nästan alla elever på hela skolan och kollar på football teamet och klär ut sig till ett specifikt tema för just den veckan och hejar så rösten är borta dagen efter. Det är verkligen så kul och jag trodde inte ens att det skulle vara så kul som det ser ut att vara!

Vi har haft en massa olika teman, allt från Hippie out till Amerika out, Black med glowsticks och neon och det sista gamet vi hade var White out med baby powder så det va ett stort moln av baby powder överallt, så coolt! På fredag har vi vårt Homecoming game vilket är den största matchen och dagen efter har vi den stora dansen HOMECOMING!!!

Jag älskar också att vi har sporter i skolan. Jag löptränar cross country nu men det är över om 3 veckor eller något. Sporter är verkligen en så bra sak att göra för att träffa nya personer och få mer kompisar. I min skola är det va 70 personer som springer cross country och vi har haft 5 ”meet” vilket är våra race!

Mitt liv här är verkligen väldigt annorlunda och det skulle ta mig evigheter att berätta om allt. Men en sak jag märkt är att jag tycker att folk är mycket mer upptagna här. Det är alltid en ny sak som händer och jag är nästan alltid stressad för att jag måste hinna med så mycket varje dag. Men som utbytesstudent är det bara jättekul eftersom jag upplever så mycket varje dag!!!

En sak jag bara vill att alla ska veta är:

Skolan är INTE lättare här som alla, inklusive jag själv, trodde. Ganska kul hur man kan tro så olika saker när det verkligen inte alls ser ut så! Det är faktiskt väldigt mycket man måste göra om man vill komma in på college och en av mina värdsystrar sitter uppe till klockan två varje natt för att få allt gjort, och hon är bara en ”sophmore”, vilket betyder att hon har två år kvar av Highschool innan hon ska börja på college.

Jag saknar mina vänner och min familj såklart, men jag tycker att vi löser det bra med att prata varje/varannan vecka och jag kommer ju träffa dom igen nästa år så jag har faktiskt nästan ingen hemlängtan alls! 

Jag är så glad att jag sökte stipendiet och jag lever verkligen min dröm här! Jag är så tacksam att jag fick det och jag hoppas verkligen att fler söker det kommande år för DU som får det kommer inte ångra dig!"

Olivia Bååt Tuovila

UTBYTESSTIPENDIUM

Årets stipendiat utsågs efter intervju av representanter från Barn- och utbildningsnämnden samt Barn- och utbildningsförvaltningen.
Under högtidliga former inför en fullsatt Karlbergsaula på julavslutningen delade Jerry Saxin, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden ut stipendiet. Motiveringen löd: "Årets stipendium tilldelas en handlingskraftig elev med framåtanda som på ett moget och självständigt sätt kommer att vara en god ambassadör för Åmåls kommun i De Pere, USA.
Stipendiet tilldelas Filippa Morichetto"
Tjej som håller en stor check och blommor
Filippa kommer från Åmål och går andra året på naturvetenskapsprogrammet.
I juli 2023 får Filippa åka till kommunens vänort i De Pere, USA och studera i ett läsår på East De Pere high school och bo hos en värdfamilj.

28-30 november åkte detta gäng till Bryssel på studieresa!

Emma Andersson, SA2A

Gerda Sandvall, TE2B

Elvira Olsson, SA1

Elin Forsberg, EK3B

Ingrid Espedalen, NA3A

Linus Bönfors, SA2A
Foto från instagramkontot: rosta.nu2019

Sidan uppdaterades 2023-08-15

Synpunkter på sidan?