Karlbergsgymnasiet 2020-10-22.
Artikel från Karlbergsmagasinet 21/21

Karlberg då och nu

Det är femtioårsjubileum i år! Karlberg invigdes 1970 och året till ära samlas skolans tidigaste lärare tillsammans för en intervju och vi får ta del av berättelser om deras tid på Karlbergsgymnasiet. Gunilla Gustavsson var lärare i Historia och Samhällskunskap. Hon jobbade tillsammans med sin nuvarande man Lars Gustavsson som var lärare i Svenska, Historia och Kulturhistoria. Stefan Jakobsson tillhörde en av de första kullar av elever som gick ut från skolan. Han kom senare tillbaka till skolan för att jobba som vikarie. Han utbildade sig som lärare och jobbade på musikskolan och kom senare att bli rektor där.
Människor i soffgrupp
Foto: Emil Öberg Grufman

Sammanhållningen på skolan var god redan då, men den såg betydligt annorlunda ut. Lärarna hade sina lektioner och gick sedan hem, till skillnad från idag, då många stannar kvar på skolan länge och hinner umgås med både elever och medarbetare. Gunilla Gustavsson berättar om hur allt fungerade innan mail fanns. För att få tag på lärarna var man tvungen att ringa hem till dem under en viss “telefontid”. Det var inte ofta någon ringde, konstaterar hon.

Samspelet mellan elever och lärare har alltid varit viktigt, men nuförtiden så spenderar man mer tid tillsammans och utvecklar därför en starkare relation till varandra. Tack vare alla upptåg, uppträdanden och aktiviteter som skolan arrangerar förs man närmare. Stefan Jakobsson nämner satsningen på musiken mellan elever och lärare och dess inflytande. “Här gör elever och lärare något tillsammans”, vilket är en stor del av vad Karlberg står för, då som nu.

“Känns bra att tänka tillbaka på alla dessa åren”

Ända sedan skolan öppnade sina dörrar för första gången, för 50 år sedan, har Karlbergsgymnasiet varit en plats full med aktiviteter och tillställningar. KIF (Karlbergs idrottsförening), Orienteringsgymnasiet, julshower, musikskolan och en stor fin aula full med artister och musiker och andra uppträdanden har präglat skolan och tagit fram dess kulturella sida. Stefan Jakobsson berättar att det “känns bra att tänka tillbaka på alla dessa åren”. Många av dessa idéer lever fortfarande kvar. Vi kan se spår av olika aktiviteter, såsom poängjakter och det populära fenomenet Killergame och idag har Orienteringsgymnasiet ersatts av Fotbollsgymnasiet (NIU).

Nya idéer

När Lars och Gunilla Gustavsson började jobba på skolan ansågs den ny och modern. Det var nya fina lokaler med mycket moderna prylar och material. De nämner bland annat grupprummen som var något nytt på den tiden, och om hur praktiska de var. Något annat som de även resonerar mycket om är materialet och utrustningen som fanns då. De beskriver hur det fanns stora fina kartor och overheadprojektorer i varje klassrum. Det fanns även nya bandspelare i varje rum som Gunilla beskriver som “marknadens bästa kvalitet”. Precis som Gunilla och Lars, var de flesta lärarna nya på skolan. Till följd av dessa nya lärare samt deras gemenskap, uppkom det nya idéer. De såg på skolan med en positiv inställning till framtiden och skolans utveckling.
Den känslan och inställningen har vi kvar än idag hos både oss elever och lärare. Skolan är i konstant förändring och vi arbetar ständigt framåt. Vi strävar efter goda gemenskaper och varje år lyckas vi med det. Varje år kommer det flera hundra elever från olika platser till Karlberg. Tillsammans hjälps vi åt att komma på nya idéer och mål till en bättre framtid.

Skribenter från Skrivarkursen: Kajsa, Cassandra och Malva

Skolbygge 1969

Skolbygget börjar ta form.
Maj 1969.
Foto: Åmåls kommunarkiv

År 1970 stod skolan klar. Foto: Åmåls kommunarkiv.

Första studenterna vid Karlbergsgymnasiet, år 1970. Foto: Åmåls kommunarkiv.

Sidan uppdaterades 2021-04-08