Maria Jansson – Smyckeskonstnären som vill föra vidare kreativiteten

2006 tog Maria studenten från Bild och Form på Estetprogrammet och har sedan dess utbildat sig till smyckeskonstnär genom en rad kurser och utbildningar. Hon utbildar sig nu ytterligare och kommer snart vara färdig bildlärare.

Jag är utbildad smyckeskonstnär, men för tillfället ligger det lite på is till förmån för att arbeta som bildlärare på hög- och mellanstadiet och samtidigt läsa upp pedagogiken som behövs till det. Tanken är att jag framöver ska kunna kombinera lärarjobbet med att skapa smycken. Vare sig det är en kund som köper mitt konsthantverk eller när man kan överföra glöden och glädjen till ungdomarna så innebär kreativitet att skapa möten. Och det ger ju också mig själv en rejäl kick om någon finner samma glädje i detta som jag, eller att se någon på stan bära mitt smycke.

Att tänka och känna

På Karlberg fick vi testa på så många olika grejer. Vi kom i kontakt med en mängd material och tillvägagångssätt och det har öppnat upp dörrar för vad man kan göra efter gymnasiet. Jag personligen var väldigt trygg för att gå vidare till högskolan. Andra har gått helt andra vägar. Kreativitet är en livsstil, ett synsätt. Man blir öppnare mot andra människor och vågar tänka mer kritiskt i olika situationer. Jag är övertygad om att kultur gör att du kan tänka i nya banor och låta dig känna saker du inte hade kommit i kontakt med annars. Jag själv vill skapa objekt som väcker tankar. Ett konstnärligt liv är abstrakt, med en massa detaljer. Man får hela tiden söka ny möjligheter och svar.

Sidan uppdaterades 2016-12-07

Synpunkter på sidan?