Risktänk

Stefan Borg

Temavecka: Säkerhetspolitik 2018

TV4:s utrikeskorrespondent Stefan Borg står avslappnat lutad mot ett litet bord där en dator trängs med ett gäng vattenflaskor. Lugnt och sakligt ledsagar han oss genom den globalpolitiska snårskogen presenterad genom högkvalitativa nyhetsbilder och statistik från nyhetskanaler runt om i världen. Med laserpekaren som sjätte finger markerar han gränser, poängterar situationer och förklarar händelser från så sent som bara ett par dagar sedan. ”Att ha stått med båda fötterna i det som kommer bli världshistoria är ett enormt privilegium” sammanfattar han sin roll på fältet.

Intresset för att rapportera från oroshärdar kommer egentligen från tiden som FN-soldat i heta områden och de reportrar han då själv mötte. Idag är han väldigt noga med säkerheten, både i fråga om vilka ställen som kan besökas men också hur man beter sig på plats. ”Dit in skulle jag ändå inte gå” säger han torrt till en bild av en sönderbombad byggnad där armeringsjärn och glasskärvor ringar in en pelare med den ditmålade texten ”Minfritt område”.

Även om säkerheten är viktig så är det också ”viktigt att i svenska massmedier ha en svensk journalist” säger Borg. Det han rapporterar om har ju inte en specifik svensk koppling, men Syrienkriget, IS och inbördeskrigets Libyen är och har varit internationella säkerhetsrisker. Under våren hålls val i Ryssland och ingen tror att någon annan än Vladimir Putin kommer att vinna. De tidigare motkandidaterna har försvunnit en efter en och Borg kan visa bilder på dem alla. De globala säkerhetsriskerna blir lite lättare att förstå när vi får ett ansikte på dem. 

Text: Stefan Lennemyr

Bild: Stefan Lennemyr

Sidan uppdaterades 2018-01-31

Synpunkter på sidan?