Ninjor och fotboll lär oss om klimatläget


Med avslappnad stil i mörka jeans och vit skjorta med uppkavlade armar inleder meterologen och klimatexperten Martin Hedberg med att berätta om sig själv som stridspilot och extremsportare, två sysselsättningar som man tydligen kan använda sina meterologiska kunskaper till. Snart kommer han dock in på väsentligheter och börjar med något som han vill skicka med oss alla och envar genom livet – vikten av att se information för vad den är och det är. I klimatdebatten blandas utsagorna ibland vilt och det är viktigt att kunna urskilja tre begrepp: fakta som forskare håller på med, övertygelse om exempelvis när saker och ting kommer ske och åsikter som inte alls hör till en underbyggd diskussion.
Hedberg berättar om hur klimatläget ligger till nu och hur det har blivit så. Han försöker förklara med vardagsnära exempel som klockor och fotbollsmatcher, men ibland kommer det också några intrikata naturvetenskapliga teorier. Han använder en något familjär ton och använder gärna händerna för att visa upp saker som jordaxelns lutning och elliptiska banor. Eller regn. Emellanåt smyger också Hedberg in en och annan talande underdrift i exemplifieringarna, och vi får fall som den ryska värmeböljan som var ”lite mer besvärande” än andra, vilket innebar att tiotusentals människor dog i förtid till följd av det människopåverkade klimatet. Han kan också avsluta ett resonemang med ”och det är ju inte så bra”, och då förstår även en lekman att det innebar livsomfattande förändringar.
Efter många Powerpointbilder kommer Hedberg fram till att ”det blir bättre och bättre. Sämre och sämre. Snabbare och snabbare.” Frågan är då vad vi ska göra, och detta besvaras genom konstaterandet att vi måste: ”göra rätt och sluta göra fel.” Egentligen ganska lätt. Ett sista exempel utgörs av ett youtubeklipp från extremsportarprogrammet American Ninja Warrior där Katy Catanzaro som den första kvinnan i världen att klara banan inte kunde förlita sig på att bara ta små små steg (för att hoppa översnurrande stockar och springa rakt uppåt) utan var tvungen att göra det genom stora kliv. Något för världens länder att ta tag i nu. Och inte sen.
Text: Stefan Lennemyr

Foto: Per Elwing
Sidan uppdaterades 2018-01-31

Synpunkter på sidan?