Samhällsekonomi

En hipster pratar ekonomi och sega nappar

Framför eleverna står en välfriserad, yngre man med ansat skägg. Alexander Erlingsson från Ekonomifakta ser mer ut som en hipster iklädd blåjeans, flanellskjorta och trendiga brunröda skor i välpolerat skinn än den traditionelle bankmannen. Men med hjälp av en snygg PowerPoint och ett vinnande sätt föreläser han om hur svensk ekonomi har blivit bättre, att Sverige har klarat sig bra och kommer fortsätta gå bra. Han talar sig framförallt varm om marknadsekonomins svar på samhällets utmaningar.

I halvtidspaus fick eleverna varsin godisbit och ombads värdesätta denna i pengar. Sedan fick de snabbt byta dessa bitar mot andra som de hellre ville ha. I den transaktionen uppvärderades godiset. Det är nämligen så att när man byter saker med andra och får det man vill ha så blir man också nöjdare (och värderar saker högre). Efter paus kommer eleverna tillbaka med klubbor, kolor och sega nappar i mungiporna.

Det mest givande är hur han genom många korta diskussionssessioner får eleverna att bubbla upp med intressanta och tankeväckande förslag. På fyra minuter ska de exempelvis lösa svensk pensionsförsörjning för framtiden och de får två minuter på sig att ta reda på den totala kostnaden för kejsarsnitt, en meter motorväg eller ett äpple i kiosken. Eleverna upptäcker själva saker om samhällsekonomi som vidgar vyerna. Tanken med den senare uppgiften är exempelvis att man ska se vad kostnaden för välfärd egentligen är. Gymnasieplatsens kostnad på 108 000 / år var det som de flesta tyckte var uppseendeväckande och som man inte kände till sedan tidigare.

 

Text: Stefan Lennemyr

Sidan uppdaterades 2018-01-31

Synpunkter på sidan?