UNG FÖRETAGSAMHET (UF)


Att driva ett UF-företag innebär att ungdomar i gymnasieskolan startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. De tar själva fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar.

Ung Företagsamhet har fem obligatoriska moment i utbildningsprogrammet. Det rör sig bland annat om att lägga upp en affärsplan, skaffa en rådgivare, genomföra en årsredovisning och delta vid minst två säljtillfällen. UF-eleverna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Året med Ung Företagsamhet ger unika möjligheter att träna sin samarbetsförmåga, problemlösning, att kunna fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. UF-året avslutas med regionens mässa.

Driva

Tanken bakom att starta upp och driva ett UF-företag är att eleven ska se fördelarna med att få en bra företagsutbildning parallellt med gymnasiestudierna. Att driva företag är komplext, och under utbildningen lär man sig både grunderna i detta, och att odla kreativiteten och entreprenörskapet.

Utbildningen har en tydlig uppstart och en grande finale där de mest framgångsrika företagen prisas. Inledningsvis ställs eleverna inför frågor som: vilka ska ingå i företaget? Sedan följer: Vad ska vi sälja? Och till vem? Sedan följer några månader av arbete. Affärsplaner formuleras, loggor designas, tillverkare och leverantörer kontaktas. Efter försäljning och mässdeltagande avslutas allt med att UF-företaget avvecklas. Och man får den sista frågan: ska ALMI hjälpa till att ombilda företaget till ett aktiebolag efter studenten?

Framgångsrik historia

Karlbergsgymnasiet har under senare år kunnat stoltsera med mycket framstående UF-företag vid de stora mässorna. Genom 24 regionfinaler kvalificerar sig ca 700, av över 20 000, UF-företagare till SM-finalen i Stockholm. År 2013 var Karlbergsgymnasiet hela Sveriges mest framgångsrika UF-skola och det är en trend som hållit i sig med många vinster och bra placeringar i tävlingarna sedan (och innan) dess. 

UF-mässa 2019 "Entreprenörskap på riktigt"

Vid årets UF-mässa 26-27/3 vann Karlbergsskolans UF-företag BeeKind UF andra pris i kategorin "Årets hållbara företag"

Deras produkt är en ingefärsshot i snygg glasflaska.

Tre tjejer som håller en prischeck

Elin Gustafsson, Nathalie Heintz, Hannah Mellberg

En ishink med dryckesflaskor

UF 2019/2020

UF-företagen förbereder sin medverkan på söndagens julmarknad i Sveriges näst fränaste stadskärna. De har fått tillgång till en affärslokal och lägger nu tid på att styla skyltfönster. Välkomna att besöka oss på julmarknaden söndag 2:a advent.

Sidan uppdaterades 2020-12-22

Synpunkter på sidan?