UNG FÖRETAGSAMHET (UF)

UF 2020/2021

E-Week var den digitala motsvarigheten och alternativet i "corona-tider" till UF-mässan och gick av stapeln mellan 15-19 mars. Företagen som gått vidare till final intervjuades av en jury. En rad spännande föreläsningar fanns på programmet med bl.a. Alexander Pärleros, Petter, Caxton Njuki och Nicole Falciani. På torsdagskvällen i E-week hade våra UF-företag samlats i Lindgrensalen som pyntats festligt för den högtidliga och spännande finalen som livesändes från en studio i Vänersborg.
Av Karlbergsgymnasiets inskickade bidrag i tävlingarna på E-week gick samtliga  vidare till final i alla åtta klasser de ställt upp och tävlat i!
Detta innebar att UF-företagen Nature design UF, ToGo UF och Shinebag UF gick till final i följande klasser:
✅Årets vara - ToGo UF
✅Årets UF-företag - Nature Design UF och ToGo UF
✅Årets kooperativa företag - Nature Design UF
✅Årets ekologiskt hållbara UF - Nature Design UF
✅Årets logga - Nature Design UF 
✅Årets affärsplan - Shinebag UF, ToGo UF Nature Design UF
✅Årets säljare - Erika/ToGo UF
✅Årets hantverkare- Nature Design UF
Våra fantastiska Karlbergselever har gjort en enorm prestation genom att nå så långt i den hårda konkurrens som det är om de få finalplatserna!
Även våra fantastiska UF-lärare Therese, Malin, Tobias och Victor nominerades i kategorin Årets UF-lärare.

Priserna Karlbergsgymnasiets UF-företag kammade hem var:

✅Årets kooperativa UF-företag

Första plats: Nature Design UF

Motivering: "Ett företag där beslut tas gemensamt och i demokratiska anda och kompetensen används på bästa sätt, trots svårigheter på grund av pandemin. De visar på ett bra samarbete både inom företaget och med företag i sin närhet."

Tre flickor i en monter med ballonger

✅Årets logotyp

Första plats: Nature Design UF

Bild på logotyp, träd

✅Årets hantverkare

Tredje plats: Nature Design UF

Motivering: "Av skogens spillmaterial tillverkar företaget hållbara och stilrena produkter. Ekonomisk och ekologisk ek blir nature design."

Tre flickor vid ett bord med produkter de tillverkat i trä

✅Årets affärsplan

Tre av våra UF-företag utsågs till årets topp 12 bästa affärsplaner:
Nature Design UF, ToGo UF och Shinebag UF.

Att driva ett UF-företag innebär att ungdomar i gymnasieskolan startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. De tar själva fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar.

Ung Företagsamhet har fem obligatoriska moment i utbildningsprogrammet. Det rör sig bland annat om att lägga upp en affärsplan, skaffa en rådgivare, genomföra en årsredovisning och delta vid minst två säljtillfällen. UF-eleverna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Året med Ung Företagsamhet ger unika möjligheter att träna sin samarbetsförmåga, problemlösning, att kunna fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. UF-året avslutas med regionens mässa.

Driva

Tanken bakom att starta upp och driva ett UF-företag är att eleven ska se fördelarna med att få en bra företagsutbildning parallellt med gymnasiestudierna. Att driva företag är komplext, och under utbildningen lär man sig både grunderna i detta, och att odla kreativiteten och entreprenörskapet.

Utbildningen har en tydlig uppstart och en grande finale där de mest framgångsrika företagen prisas. Inledningsvis ställs eleverna inför frågor som: vilka ska ingå i företaget? Sedan följer: Vad ska vi sälja? Och till vem? Sedan följer några månader av arbete. Affärsplaner formuleras, loggor designas, tillverkare och leverantörer kontaktas. Efter försäljning och mässdeltagande avslutas allt med att UF-företaget avvecklas. Och man får den sista frågan: ska ALMI hjälpa till att ombilda företaget till ett aktiebolag efter studenten?

Framgångsrik historia

Karlbergsgymnasiet har under senare år kunnat stoltsera med mycket framstående UF-företag vid de stora mässorna. Genom 24 regionfinaler kvalificerar sig ca 700, av över 20 000, UF-företagare till SM-finalen i Stockholm. År 2013 var Karlbergsgymnasiet hela Sveriges mest framgångsrika UF-skola och det är en trend som hållit i sig med många vinster och bra placeringar i tävlingarna sedan (och innan) dess. 

UF 2021/2021

Fem tjejer som driver UF-företag

ToGo UF

"Vår produkt är ett kit som innehåller tre produkter vars syfte är att underlätta livet ToGo för kvinnor. I kittet finns det en kisstratt, probiotiska tamponger från Ellen AB och våtservetter."

Shinebag UF

"Vi är ett UF-företag som säljer tygväskor. Den är både miljövänlig och tryckt i reflex."

En tygväska med blixtmotiv av reflex som lyser i mörkret

Sidan uppdaterades 2021-04-01

Synpunkter på sidan?