UNG FÖRETAGSAMHET (UF)

Här är årets vinnare i UF-tävlingen Sveriges bästa webbsajt!

Stort GRATTIS till Svinngott UF!!!

Läs mer HÄR

Svinngott UF deltar i flera olika tävlingskategorier under E-week. Årets kooperativa företag, Årets UF-företag, Årets ekologiskt hållbara UF-företag, Årets säljare, Årets vara. 
Tre glada tjejer
Foto: Emma Nyström


Svinngott UF erbjuder hemgjorda produkter tillverkade av matsvinn från lokala matvarubutiker. Syftet är att uppmärksamma olika användningsområden för matsvinn samt minska mängden mat som slängs i samhället. Svinngott UF vill med hjälp av sina produkter framhäva känslan av hemtrevligt och gammaldags.


Att driva ett UF-företag innebär att ungdomar i gymnasieskolan startar, driver och avvecklar ett företag under ett läsår. De tar själva fram en affärsidé, genomför marknadsundersökningar och skaffar startkapital genom försäljning av riskkapitalsedlar.

Ung Företagsamhet har fem obligatoriska moment i utbildningsprogrammet. Det rör sig bland annat om att lägga upp en affärsplan, skaffa en rådgivare, genomföra en årsredovisning och delta vid minst två säljtillfällen. UF-eleverna får stöd och hjälp av lärare och rådgivare från näringslivet. Året med Ung Företagsamhet ger unika möjligheter att träna sin samarbetsförmåga, problemlösning, att kunna fatta beslut och ta ansvar för sitt handlande. UF-året avslutas med regionens mässa.

Driva

Tanken bakom att starta upp och driva ett UF-företag är att eleven ska se fördelarna med att få en bra företagsutbildning parallellt med gymnasiestudierna. Att driva företag är komplext, och under utbildningen lär man sig både grunderna i detta, och att odla kreativiteten och entreprenörskapet.

Utbildningen har en tydlig uppstart och en grande finale där de mest framgångsrika företagen prisas. Inledningsvis ställs eleverna inför frågor som: vilka ska ingå i företaget? Sedan följer: Vad ska vi sälja? Och till vem? Sedan följer några månader av arbete. Affärsplaner formuleras, loggor designas, tillverkare och leverantörer kontaktas. Efter försäljning och mässdeltagande avslutas allt med att UF-företaget avvecklas. Och man får den sista frågan: ska ALMI hjälpa till att ombilda företaget till ett aktiebolag efter studenten?

Framgångsrik historia

Karlbergsgymnasiet har under senare år kunnat stoltsera med mycket framstående UF-företag vid de stora mässorna. Genom 24 regionfinaler kvalificerar sig ca 700, av över 20 000, UF-företagare till SM-finalen i Stockholm. År 2013 var Karlbergsgymnasiet hela Sveriges mest framgångsrika UF-skola och det är en trend som hållit i sig med många vinster och bra placeringar i tävlingarna sedan (och innan) dess. 

UF E-WEEK

Pga efterdyningar av pandemin får fysiska mässor stå tillbaka och istället satsar UF Fyrbodal på det digitala eventet E-WEEK 2022.

Flera av Karlbergsgymnasiets UF-företag ställer upp och tävlar i olika klasser.
Läs mer om programmet för E-week HÄR

Vi håller tummarna och följer spänt resultaten. Och de nominerade är...

  • Årets hantverkare: Amici UF, Form UF
  • Årets säljare: Matilda Andersson, Svinngott UF
  • Årets vara: Form UF, Svinngott UF
  • Årets kooperativa företag: Amici UF, Svinngott UF, Form UF
  • Årets UF-företag: Svinngott UF

Tidigare tävlingar i UF Fyrbodal vårterminen 2022 har gett fin utdelning till Karlbergsgymnasiet.

Nicecream UF vann tävlingen om Årets logotyp. Tvåa kom Form UF.


UF 2020/2021

Av Karlbergsgymnasiets inskickade bidrag i tävlingarna på E-week gick samtliga  vidare till final i alla åtta klasser de ställt upp och tävlat i!
Detta innebar att UF-företagen Nature design UF, ToGo UF och Shinebag UF gick till final i följande klasser:
✅Årets vara - ToGo UF
✅Årets UF-företag - Nature Design UF och ToGo UF
✅Årets kooperativa företag - Nature Design UF
✅Årets ekologiskt hållbara UF - Nature Design UF
✅Årets logga - Nature Design UF 
✅Årets affärsplan - Shinebag UF, ToGo UF Nature Design UF
✅Årets säljare - Erika/ToGo UF
✅Årets hantverkare- Nature Design UF
Våra fantastiska Karlbergselever har gjort en enorm prestation genom att nå så långt i den hårda konkurrens som det är om de få finalplatserna!
Även våra fantastiska UF-lärare Therese, Malin, Tobias och Victor nominerades i kategorin Årets UF-lärare.

Priserna Karlbergsgymnasiets UF-företag kammade hem var:

✅Årets kooperativa UF-företag

Första plats: Nature Design UF

Motivering: "Ett företag där beslut tas gemensamt och i demokratiska anda och kompetensen används på bästa sätt, trots svårigheter på grund av pandemin. De visar på ett bra samarbete både inom företaget och med företag i sin närhet."

Tre flickor i en monter med ballonger

✅Årets logotyp

Första plats: Nature Design UF

Bild på logotyp, träd

✅Årets hantverkare

Tredje plats: Nature Design UF

Motivering: "Av skogens spillmaterial tillverkar företaget hållbara och stilrena produkter. Ekonomisk och ekologisk ek blir nature design."

Tre flickor vid ett bord med produkter de tillverkat i trä

✅Årets affärsplan

Tre av våra UF-företag utsågs till årets topp 12 bästa affärsplaner:
Nature Design UF, ToGo UF och Shinebag UF.

Sidan uppdaterades 2022-03-17

Synpunkter på sidan?