LIU - Lokal IdrottsUtbildning (idrottsprofil)

Kontaktperson: Sissi Hedborg

sissi.hedborg@amal.se

Idrottsprofilen LIU går att kombinera med samtliga gymnasieprogram på Karlbergsgymnasiet. Alla kan söka oavsett om man håller på med lagidrott eller individuell idrott. Vi vill skapa förutsättningar för dig att behålla dina drömmar inom idrotten samtidigt som vi erbjuder en gymnasieutbildning av hög kvalitét. 

Det finns två villkor för att du ska kunna bli antagen:

 • Idrotten ska tillhöra Riksidrottsförbundet
 • Du ska ha en kontaktperson i föreningen som är villig att samarbeta med kursernas lärare.

Du söker LIU när du gör ansökan till gymnasieskolan (gäller Åmål & Värmland, övriga söker vid skolstart) och vår ambition är att klara alla idrotter som går att utöva i skolans lokaler.

 

Lektionstiden är två pass på 90 minuter/vecka och fördelningen är 80% praktisk träning och 20% teori. Ett pass i veckan tränar du med fokus på din idrott och ett pass är gemensamt för alla idrotter. På de gemensamma passen arbetar vi med kursens kunskapskrav t.ex. träningslära, ledarskap, etik och moral inom idrotten.

Kurserna du väljer och får betyg i heter Idrott & hälsa - specialisering 1 och 2 (100 p vardera). De genomförs i viss samverkan med din idrottsförening. Föreningen/tränaren ska finnas som ett stöd för dig i din individuella utveckling och samverka med kursens lärare i samband med vissa teoretiska uppgifter. Betygen sätts av ansvarig idrottslärare.

Om många elever utövar samma idrott använder sig skolan av instruktörer.


Idag finns följande LIU på Karlbergsgymnasiet:

Fotboll

Friidrott

Handboll

Innebandy

Ishockey

Simning

Längdskidåkning

Studie- & yrkesvägledare

Anki Hard

ann-christin.hard@amal.se

två hockeyspelare i en ishall

LIU Hockey

LIU Fotboll

LIU Fotboll

       3 frågor


 1. Hur många platser finns det?
  På LIU på Karlbergsgymnasiet finns plats för alla som uppfyller de två villkoren: Aktiv i förening som tillhör Riksidrottsförbundet och som har en kontaktperson i föreningen.

 2. Hur många elever per idrott krävs det för att utbildningen ska bli av?
  En - Dig. De teoretiska delarna läser du tillsammans med övriga studenter på LIU. Din träning kommer sedan att anpassas efter dig i största möjliga mån.

 3. Betyder den Lokala Idrottsutbildningen att jag måste läsa mer än andra elever?
  Svaret på denna fråga är både JA och NEJ. Nej om du har dessa 200 poäng som ditt individuella val. JA om du vill ha LIU och även läsa högskolebehörighet eller andra kurser med högre meritpoäng på ditt individuella val.

Sidan uppdaterades 2023-08-24

Synpunkter på sidan?