Högskoleförberedande program


ESTETISKA PROGRAMMET

Är du intresserad av ett program som ger högskolebehörighet och som innehåller kreativt skapande? Karlbergsgymnasiet erbjuder inriktningarna Bild och formgivning samt Musik.

Det estetiska programmet ger möjligheterna att varva de teoretiska studierna med eget skapande. Utbildningen ger dig träning i det estetiska hantverket samtidigt som du får en bra grund för vidare studier. Du får möjlighet att utveckla både dina praktiska och teoretiska kunskaper.

Se mer info om respektive inriktning nedan:

Vi erbjuder två inriktningar:

Bild och formgivning

På bild och formgivnings-inriktningen erbjuds du kurser där du jobbar både praktiskt och teoretiskt. Man jobbar mycket med kreativitet och kommunikation i både bild och text. Du får som elev möjlighet att uttrycka dig själv på många sätt och driva olika projekt inom områden som bild, design, fotografi, formgivning, textil färg och form med mer. Du får lära dig olika tekniker och metoder inom bildområden men vi arbetar även mycket med samhällsfrågor, filosofi, psykologi, historia och mycket mer inom bild och formkurserna.

Du möts förutom lärare från Estetiska-programmet även av lärare från Ekonomi-programmet. Tillsammans arbetar vi ämnesövergripande inom olika kurser. Vi vill att ni elever ska känna trygghet, få eget ansvar och möjlighet utveckla er kreativitet. Vi lärare ger dig ansvar i dina studier och litar på att du tar det. Behövs stöd så får du detta. Innehåll och arbetsformer på programmet främjar kreativitet, förmåga att samarbeta, ta ansvar och översätta idéer till praktiska åtgärder.

Elever på Estetiska programmet får tillgång till både estet- och ekonomiprogrammets studiemiljöer och möts av öppna dörrar och områden där dina studier äger rum. Även på håltimmar finns möjlighet att utnyttja bildsalen / studiesal och andra klassrum och miljöer på skolan.

Meritpoäng? Du kan välja att läsa Matematik 2b och 3b inom programfördjupningarna på ES. Engelska 7 eller Moderna språk går att välja som Individuellt val. Inom Individuella valen kan du även välja kurser som Naturkunskap 2 för att bredda din behörighet eller kurser som ger dig ytterligare kunskaper inom bild och formområdet som Digitalt skapande eller Film och tv-produktion. 

Skugga? Vill du komma och skugga på inriktningen bild och formgivning? Hör av dig till Josefin Jansson.  

Musik

I musikinriktningen satsar vi både på fördjupning och bredd inom musikämnen, kurser och genrer. Du kommer att kunna forma din gymnasietid så att den passar dig. Vill du spela mer, få högre behörighet till högskolan eller förbereda dig inför antagningsprov till högre musikutbildningar? Valmöjligheterna inom programfördjupningen är många och vårt mål är att du ska få med dig det just du behöver inför framtida studie- eller yrkesval.

För att få meritpoäng kan du läsa Matematik 2b, Matematik 3b och Engelska 7. Inom det individuella valet finns det möjlighet att komplettera med t ex Moderna språk eller Naturkunskap 2. Du kan också välja att lägga så mycket som möjligt av dina poäng på musikkurser.

Hos oss utvecklas du både som musiker och person. Förutom enskilda lektioner på ditt huvudinstrument och ett biinstrument får du grupplektioner i ensemble och körsång. Du får en bra musikteoretisk grund i ämnet gehörs- och musiklära och kan välja till ämnen som musikproduktion, musikimprovisation eller bruksspel. Vi har övningsrum, musikdatasal och ensemblesalar som du kan använda under raster och håltimmar.

Vi fokuserar på samhörigheten och gemenskapen inom klassen och jobbar målinriktat mot olika föreställningar och framträdanden, ofta tillsammans med de elever på skolan som har valt musikprofil. Om du vill ha en gymnasietid med roliga minnen och många erfarenheter i bagaget har du kommit rätt!

För att skugga på inriktningen musik kan du kontakta Henrik Berg.

 

Efter tre år på Estetprogrammet kommer du dels ha utvecklats inom ditt fält och dels stå väl rustad inför vidare studier på högskola och universitet.

Sidan uppdaterades 2022-02-15

Synpunkter på sidan?