Tobaksbarn

A Non Smoking Generation är ute på sitt andra varv av föreläsningsturnén ”Tobaksbarn - 50 kr och barnarbete på köpet”. De visar inte bilder på vad som händer med dina lungor om du röker, utan berättar om de som sitter på huk och plockar tobaksblad och sprider insektsgift längst ner i tobaksindustrins näringskedja.

De unga representanterna Kristoffer och Ida från organisationen har tagit på sig att föra barnarbetarnas talan. De vill berätta om hur barn i Indonesien, USA, Brasilien och många andra länder drabbas genom det arbete de tvingas utföra för tobaksbolagen. Bolagen kommer undan med att i princip hålla barn som slavarbetskraft och låta dem jobba utan skyddsutrustning tills de skrumpnar. Under ett tolvtimmars arbetspass får de i sig nikotin motsvarande femtio cigaretter.

Genom en snygg presentation med bilder och filmklipp varvat med publik delaktighet ska vi ta till oss budskapet, och det är inte svårt att känna för barnen. Tobaksindustrin skördar många offer, i många olika delar av affärskedjan, och många har ett ansvar. De sex största tobaksbolagen sparar 10 miljarder om året på att använda barnarbetare, men det är endast en droppe i havet mot den vinst på svindlande 286 miljarder de gör på ett år. Information som känns viktig för alla, inte minst var fjärde tvåa på gymnasiet som röker idag.

Foto: Per Elwing

Sidan uppdaterades 2019-02-01