Stor succé för antologin Nya Röster

Dalslands Litteraturförenings skrivprojekt för nyanlända unga kvinnor från Syrien och Palestina, Nya Röster, har gjort stor succé. Lama Jaber, Rawan Alzoabi, Sara Mahrat, Sara Madwar, Nour Chehab, Latifah Chehab, Fatima Salem och Maria Salem har nu synts och läst ur sin bok i TV4, SVT, SVT Väst, P4 Väst, P4 Värmland, P1, Provinstidningen Dalsland, Dagens Nyheter och har synts i de flesta av landets dagstidningar via TT. Boken har börjat recenserats också. Vi har träffat kommunstyrelsen i Åmåls stadshus och presenterat projektet. En dryg månad har gått och boken är närapå slutsåld. Men än går den fortfarande att köpa i Åmåls Bokhandel, Adlibris och Bokus.

Bild: Åsa Carlsson/BiD

Nya röster är ett projekt, initierat av Dalslands Litteraturförening, med stöd från Åmåls kommun, som liksom flera av landets kommuner fått ekonomisk hjälp från staten för att integrera nyanlända. Åmål är en av landets småkommuner som tagit emot många människor på flykt senaste tiden. Projektet riktar sig till unga, nya svenska kvinnor, mellan 18 och 25 år gamla. De har fått gå en skrivarkurs där de utvecklat sitt svenska språk, sitt skrivande och berättande. De har även utvecklat sin förmåga att framställa något muntligt och att läsa högt. Det hela har utmynnat i en antologi, med de unga, nya svenskarnas texter. Den har samma titel som projektet. Boken ges ut av Dalslands Litteraturförening och släpptes på sommarens Bokdagar i Dalsland 28 juli.

Tolv unga kvinnor, boende i Åmål med omnejd, har deltagit på kursen. Kursledaren Victor Estby och kvinnorna har setts i Nordiska Litteraturhuset i Åmål varannan helg från augusti 2016 fram till i maj 2017. Och nu har vi en samling spännande, berörande texter på svenska som hållit för att publiceras i bokform. Redaktör är Victor Estby, som också skrivit bokens efterord. Förordet är skrivet av Anita K Alexanderson, som också kom med idén till projektet och drog igång det.

Text: Bokdagar i Dalsland

Läs om boken här:

Svenska Dagbladet - Vittnesberättelser är viktiga för oss som vill förstå

Dagens nyheter - Nour Chehab: ”Jag trodde aldrig att jag skulle skriva i en bok”

PD Provinstidningen - Stark inledning på Bokdagarna

Sidan uppdaterades 2019-02-01

Synpunkter på sidan?