INBLICK

Karlbergsgymnasiet satsar stort på 2018 års upplaga av INBLICK. Det är en heldag fylld med presentation för utbildningar och arbetsliv för alla tvåor och treor på skolan. Eleverna väljer föreläsare att lyssna till bland en uppsjö av representerade yrken och innanför skolans huvudentré finns en mässa med ytterligare företrädare för olika organisationer.

Dagen börjar med ett par gemensamma föreläsningar i aulan där exempelvis företaget Flypulse står med en blinkande drönare på scen. Medgrundaren av företaget Jan Björn berättar om sin egen uppväxt som klåfingrig mekare till teknikstuderande hackare av Karlbergs servrar. Han skickar med eleverna en positiv vision av framtiden: ”Det ni tycker är kul och stimulerande nu kanske ni jobbar med om tio år.”

På mässgolvet står exempelvis Åmåls kommun för att värva extra- och sommarjobbare. Inom vården behövs det idag hundra nya tjänster, så är man bara lämplig så finns det mycket goda möjligheter att få ett arbete. Från Högskolan Väst vill Valeria Redjepagic och Kevin Tarifa berätta om hur det är att vara student och inspirera unga att följa sina drömmar.

Runt om på skolan finns föreläsarna utplacerade. Från Flinks Fastighetsförmedling skildrar grundaren Stephanie Brodeur Flink sin väg från amerikansk diplomat till mäklare på svenska landsbygden för en stor samling elever i Lindgrensalen. Joakim Karlsson och aspiranten Matilda Olsson företräder Moelven Skog och svarar på elevernas intresserade frågor om hur aspiranttjänster kan locka unga och att ”de gröna näringarna är på frammarsch över hela världen”.

Instagramprofilen Depressiva döden, alias Victor Johannesson, uppmuntrar eleverna att sprida sina kreationer på sociala medier, vilket i hans eget fall ledde det till en mängd följare men också ett bokkontrakt. Sjuksköterskan Barbara Ingvarsson och fysioterapeuten Erik Waldebro ger en varm och ärlig bild av olika inriktningar inom vården och slänger med att ”den dagen ni börjar arbeta så börjar utbildningen” och menar då att verkligheten erbjuder situationer man aldrig kan läsa sig till.

Jan Josefsson från polisen beskriver hur en verklig kriminalare arbetar och får publiken att hicka till med otrevliga exempel från sin vardag i förhörsrummet. En tydlig no-nonsense-attityd till trots vill han inte jämföras med Gunvald Larsson och den professionellt strama ytan spricker också upp i ett förvånat leende efter hans första föreläsning när ett par elever kommer fram och frågar om något udda…

Sidan uppdaterades 2019-02-01