Karlbergsgymnasiet gav Axel möjlighet att skapa en innovativ lösning.

Kille vid en maskin på industriföretag

Axel Byh i årskurs tre på Teknikprogrammet sommarjobbade på Hofpartner i Åmål. Genom dem fick han i uppdrag att konstruera lösningen på ett problem som de hade i produktionen. Axel såg sin chans att utveckla sina tekniska färdigheter och utföra uppdraget som sitt gymnasiearbete.

Problemområdet på Hofpartner var att deras färdigsågade metallbitar ramlade från den automatiska sågen ner i en trälåda där de hamnade på varandra och skadades. Då fick Axel i uppdrag att hitta en lösning. Han inledde gymnasiearbetet med att mäta och analysera problemet. Han skissade upp olika kreativa lösningar för att därefter välja ut den bästa. Axel kom fram till en komplex, teknisk lösning som innebar tillverkning av ett bord med plastskiva och cylindrar som puttar fram den färdigsågade metallen längs bordet.

Axel går inriktningen Produktionsteknik och hade möjlighet att jobba med projektet i flera kurser i skolan som kunde anpassas efter projektets processer.
Med mindre än två månader kvar av utbildningen på Teknikprogrammet har nu Axel testat att tillverka det så kallade materialhanteringsbordet. Skolan har gett honom bra resurser för att kunna ta projektet från idé till färdig produkt. Allt ifrån bra 3D-modelleringsprogram (CAD) till bra maskiner och verktyg.

Inom skolan har man samarbetat mellan programmen då han fått hjälp med svetsjobbet av elever på Industritekniska programmet. På El- & energiprogrammet fick han hjälp med ett pneumatiskt program, som är en ritning som behövs vid inkopplingen.
Materialhanteringsbordet står nu färdigt för användning i Hofpartners verkstad.

Detta är ett utmärkt exempel på hur gymnasieutbildningar kan samarbeta med företag och utveckla praktiska färdigheter hos studenter. Axel har nu inte bara lärt sig att ta ett projekt från idé till färdig produkt, utan också värdefulla samarbetsförmågor som kommer att vara ovärderliga i hans framtida karriär.
Lycka till i framtiden Axel!
Kille och en lärare vid en maskin

En kille i samtal med två män

 

Sidan uppdaterades 2023-11-24

Synpunkter på sidan?