Samhällskunskap och Historia

Varning för utvandrare – ett spel om då och nu

På Värmlands Museum får eleverna chansen att ikläda sig vanliga svenskars brillor och sjaletter i ett försök att skaffa sig pengar nog att resa från Sverige till det förlovade landet i väst.  Liza Ay Hermansson från muséet agerar spelledare för eleverna som i ett klassiskt brädspel slår en tärning och sedan rör sig över en plan där de måste göra ett antal val och ställas inför olika frestelser längs vägen. Målet är att få ihop nog med pengar för att ha råd med överresan till Amerika. Eleverna bildar lag om fyra eller fem personer som sitter i en halvcirkel bakom varsitt bord som allteftersom spelet fortskrider fylls med pengar, foton och föremål från tiden kring sekelskiftet 1800-1900.

De fem karaktärerna som eleverna spelar baseras på olika gamla föremål och är baserade på hopsamlat material från autentiska källor. De har alla unika förutsättningar och ställs inför ett antal moraliskt diskutabla val. Problemet är hela tiden vad man är beredd att göra för att söka sig en bättre tillvaro någon annanstans. Spelledararen läser en fortlöpande historia om vad som sker och vad laget kan välja på i olika situationer. Hon presenterar alla föremål och ger både en historisk kontext och kopplar ibland till dagens samhälle.

Det autentiska materialet bygger stämningen och gör de olika valen mer verkliga. Karaktären ”Karin” ställs inför dilemmat att förfalska sitt födelsebevis eller vänta och få sönerna i Amerika att gå i god för henne. Hon är nämligen ett år för gammal för att resa in i landet, vilket hon har kunnat läsa på baksidan av biljetten till New York. Karaktären ”Hanna” försöker lämna de (för) små barnen hemma hos svärföräldrarna efter en del diskussioner inom laget. Ett tärningsslag avgör dock att det tar hus i helvete och de får börja om från ruta ett. Spelet framskrider så med val om att vänta eller hasta fram och ta risker. Nya föremål läggs till, såsom en soldatmössa för att symbolisera värnplikten som sätter käppar i hjulen för karaktären ”Johan” eller foton ur ett album som sätter minnen av hembygden i kontrast till dyrköpta pappersark.

Ju närmare man kommer avresedagen börjar de olika lagen iaktta varandra och lägga sig i hur andra agerar. Men det intressanta är egentligen inte vem som kommer först till Amerika. Det intressanta är hur vår egen historia, levandegjord och begriplig på detta vis, kan spegla samma skeenden som vi ser runt omkring oss varje dag.

Bild: Henrik Olsson

Sidan uppdaterades 2017-10-03