Emil Ernebro – Gitarristen vars yrke är improviserat som en jazzsession

Emil tog studenten från Estetprogrammets Musikinriktning 2006 och arbetar nu som frilansgitarrist, sysslar med undervisning och håller workshops runt om i landet.

Musikutbildningen på Karlberg fick mig att inse att musik var någonting jag ville jobba med i framtiden. Drömmen väcktes där och idag arbetar jag med det jag vill göra. Jag spelar i många olika sammanhang, både som soloartist men också tillsammans med andra artister och konstellationer. Jag driver gitarrundervisning och håller och håller workshops och clinics runt om i landet. Kreativitet spelar en väldigt stor roll i mitt liv. Om jag är inspirerad så är jag också kreativ, och det är då det går framåt för mig. Det är då jag utvecklas som musiker och som person. Karriären är improviserad så att säga. Jag vet aldrig vad som kommer att hända härnäst. Som en jazzsession ungefär.

En session i Nashville

En av de artister jag fått chansen att spela med är min största idol, Tommy Emmanuel, som jag hade nöjet att intervjua och knyta lite kontakter med under mitt projektarbete i skolan. Han har även ordnat spelningar till mig i Nashville, och hjälpt mig fram på vägen, vilket jag är väldigt tacksam för! 2011 så var det hans tur att intervjua mig tillbaka i Nashville på en video som släpptes på hans hemsida, och det blev ett spontan-jam som filmades.

Projekt på riktigt

De musikprojekt vi hade tillsammans under gymnasiet gav oss en inblick i hur det kan vara att jobba som musiker. Jag hade fantastiska lärare som gemensamt hjälptes åt att göra varje projekt så bra som möjligt. När man till slut stod på scenen inför en fullsatt aula så kändes det att man var med om någonting väldigt speciellt. Det kändes proffsigt, och "på riktigt". Det var dessutom under ett sådant projekt träffade jag min fru Zandra Ernebro. Vi har spelat mycket ihop, och gör fortfarande runt 80 spelningar om året tillsammans. Det är allt i allra högsta grad på riktigt det.

Sidan uppdaterades 2016-12-07