Hållbar utveckling 2016

Läs om 2016:års Internationella temadag som gick under rubriken Hållbar utveckling i ett internationellt perspektiv. Till vänster hittar du tre artiklar: en om de olika utställningar och happenings som skedde under veckan, en om Martin Schibbyes föreläsning om hans fängelsevistelse i Etiopien och en om Martin Hedbergs föreläsning om klimatproblematiken.

Ett skönt buzz stiger upp från de 600 eleverna som satt sig ner i aulan. Till och med nior från Mellerud har tagit sig hit till Karlbergsgymnasiets internationella temadag 2016. På radio har en del under morgonen hört hur Martin Schibbye intervjuats på väg mot Åmål och många pratar om journalisten de känner till från boken 438 dagar och sommarpratet för drygt två år sedan. I inslaget har man kunnat få en bild av vem personen bakom journalisten är idag. ”Detta ska bli spännande” säger Hanna Löwenborg ur vimlet utanför aulan. Hon har hört Schibbye på radion och känner att han kommer att kunna ge de intressanta historierna hon eftersöker.

Samtidigt stretar en ensam liten träkub mot omgivande träbjälkar, stålspikar och sammanfogade träblock. Kuben är ensam och kan inte värja sig mot de hinder som omger den. Tankarna tar fart när man betraktar konstverket ”Three Concepts” som pryder väggen i foajén utanför aulan. Det är en triptyk av Noe Robin och ingår i konstutställningen Are human Rights Depending on Human Wrongs? som visas över hela Västra Götalandsregionen och Berlin, och nu sitter uppe på Karlberg under temadagen. Utställningen uppvisar ett dussintal tolkningar av de mänskliga rättigheternas artiklar 3, 13 och 27, dvs. de som behandlar rättigheterna till liv och frihet, att resa och röra sig samt att skapa och uttrycka sig.

Rubriken på årets temadag lyder ”Hållbar utveckling i ett internationellt perspektiv” vilket kan knyta an många strängar på en gemensam lyra. Den förste att under dagen äntra scen är den hemlige gästen - kommunstyrelsens ordförande Mikael Karlsson. Iförd kommunkostymen slår han fast att ”Åmål ska finnas med där ute i den stora världen” och att detta inom bara en kort tid betyder att ökade kunskaper i språk är nödvändigt för att klara sig på arbetsmarknaden, både inom Sverige och utomlands. Kommunens språkfrämjande satsningar visar sig främst i det utbytesprogram man arbetat fram tillsammans med föreningen AFS och som erbjuder elever mellan 16-18 år en unik möjlighet att helt gratis kunna åka till USA och Europa under ett helt eller delar av ett år.

Hela veckan har gått i den hållbara utvecklingens tecken vilket förutom workshops också inneburit lektioner anpassade efter temat och inte minst ett besök i Geodomen som alla elever och en och annan lycklig lärare fått stifta bekantskap med. Även denna dag breder det uppblåsta tältet ut sig likt ett svart litet gummiberg i Lindgrenssalen. Och det är ändå först när man kommer in som man på riktigt märker av vad det rör sig om. ”Det kändes som att man var i rymden till en början” säger Leo Aakerlund. ”Det var coolt, men jag blev lite yr när vi zoomade in ända från Vintergatan hela vägen in mot jorden.” Filmupplevelsen sätter saker och ting i relation och ger nya perspektiv, vilket också är tanken och ska leda till en djupare förståelse för klimatförändringarna. Även allmänheten har kunnat stifta bekantskap med denna upplevelse under veckan.

Volontärerna Jan och Malin från föreningen AFS tar vid efter Mikael Karlsson på scen. AFS anordnar utbytesresor och har för närvarande Karlbergseleven Matilda Eskfelt utskickad bland de stora sjöarna i Wisconsin. Genom en filmblogg låter hon hälsa att man kan sammafatta de fyra första månaderna i staden DePere med ett ord: ”magiskt”. AFS:s stora intresse när de träffar elever är att hålla workshops, och efter en vecka av sådana på skolan tar Malin upp hur Karlberg tydligt visar hur man är en del både av den lilla och den stora världen. Många olika kulturer men också många olika åldrar träffas och vitaliserar verksamheten i byggnaden. Hon understryker sitt resonemang och visar upp de globala perspektiven genom vilt vevande armar. I ett improviserat utfall att gospelsång leder hon slutligen hela auditoriet med textrader som ”Oh, oh, ansjovis!” och ”Don´t drop the pizza!”.

Foto: Per Elwing

Sidan uppdaterades 2017-10-03