Vart vill vi?

Europeiska språkdagen 2017

Det är tradition att uppmärksamma Europeiska språkdagen på Karlbergsgymnasiet. Sin vana trogen inleder internationella gruppens företrädare Christian Bruce dagen med en egen show på temat ”Vart vill ni?” Karlbergs olika resestipendium presenteras för aulans 440 ettor och tvåor och sedan får vi ta del av vad man kan göra under antingen ett helt år i De Pere, Wisconsin, USA eller under sommarlovets veckor på andra platser runt om i Europa.

Mathilda Eskfält (EK3) var i USA Läsåret 15/16 och skulle ha presenterat sina upplevelser tillsammans med Emilia Nilsson (SA3B) som var där förra året, men den senare är sjuk vid detta tillfälle. Mathilda tar istället själv upp hur den kulturella skillnaden mellan USA och Sverige är större än vad vi förmodligen tror, när man tittar på sådant som kristen religiositet, politiserad debatt etc. Men hon berättar samtidigt att den amerikanska kulturen också är något av det bästa med utbytesåret, tillsammans med de resor hon företog och sammanhållningen hon upplevde i grupper hon umgicks i, såsom klasskamrater och i idrottslaget. Hon avslutar med att avslöja att hon är ”ju jätteavundsjuk på de som får söka nu.” Hon tittar ut över publiken och uppmanar var och en att ”sök när du har chansen!”.

Den nya generaldirektören Eva Hörwing från AFS som står bakom utbytesresorna tar med sig en jättelik jordglobsbadboll på scen. På den förevisar hon vart hon har vänner idag, ända från det att hon var utbytesstudent för 33 år sedan. Flyktigt presenteras vi för någon gammal flört från Colombia och en familj på Nya Zeeland, som hon faktiskt ska besöka i vinter. Hennes budskap är att kontakter mellan människor knyter samman världen. Man får ett annat perspektiv och är man redo att lätta lite på garden så ska väl något av AFS:s alla 55 länder kunna vara något att locka med.

Amilia Uttersäf (SA2A) lockades av detta och har under sommaren varit i Italien. Nu vill hon övertyga alla om att åka på en sådan resa. Heta stränder, hett vatten och ännu hetare italienska killar är skäl så goda som några. Brooke Goehring från Green Bay i Wisconsin tog istället fasta på den svenska kulturen och hur vackert det är här i Sverige. Nu är hon här som utbytesstudent och försöker komma till insikt om storleksförhållanden. Hennes Green Bay räknas som en amerikansk småstad, men fotball-arenan tar in dryga 81 000 åskådare. Åmål har drygt 9000 invånare. Platserna vi reser till kan vara mindre, men uppfattningen om världen blir alltid större.

Europaquiz

Hela Lindgrensalen är samlad för Kahootquiz på temat EU. Kristin Björk från Europa Direkt och volontären Rieke Lüettmann inleder sessionen med att dra lite bakgrundsfakta om EU:s historia, ungdomsutbyten och vikten av språk. Tar man in allt som sägs kan man också lite lättare lösa ett par av de frågor som snart poppar upp på skärmen.

När alla loggat in med sina nick och frågorna tar vid är det alla mot alla under tjugo tresvarsrundor. Surret rullas ut som en matta när frågorna presenteras, stillnar sekunderna innan svaret presenteras för att sedan peaka under en sekund. Och sedan rulla fram igen. Vänner hjälper varandra och klingande ”Ja-ho-ho jaja!” kan vid frågan efter följas av ett småbittert ”faaen…”

I poängjakten leder inledningsvis Atmo, men sedan går [B] om och leder under lång tid. Atmo ger dock aldrig upp och lyckas med några få poängs marginal tränga sig före på absolut sista frågan. REEEEE kommer på tredjeplatsen och får som de övriga pallpristagarna komma upp på scen och ta emot en tygkasse och härliga applåder.

Bild: Anders Österberg

Sidan uppdaterades 2017-11-13