Elever i skuggan av kalla kriget

Samlade i tre grupper ger sig eleverna in i uppbyggda scener som sicksackar mellan militära upplevelser och alldeles vardagliga utsnitt av verkligheten på Sveriges Brigadmuseum i Karlstad. Sveriges roll och inställning under kalla kriget överskuggas av supermakterna USA och Ryssland, och därför vet vi generellt sett ofta mindre om vår egen sentida historia än andra länders. Därför känns det extra intressant att börja vår lilla resa genom att först träda in i en lägenhetshall i Karlstad från mitten av fyrtiotalet.
Därifrån tar vi oss genom fältsjukhus, dansbana och artilleriledare slutligen ut förbi intelligenta robotsystem som inte ens behöver träffa sitt mål för att sprängas. Med på vägen har vi de gamla militärerna Jan Bondesson, Björn Tomtlund och Kerstin Erlandsson. Tidstypisk musik och radioutsändningar ackompanjerar utställningsscenerna och guidernas berättelser. Bulkiga radioröster och Sex Pistols med andra ord.

Infanterikanonvagnen (billigare variant av pansarvagn) lockar nog störst intresse och elever tittar in i motorn, hänger över dörrsidorna och skärskådar interiören som domineras av en fast kanon, på bekostnad av komfort förstås. En elev hänger till och med i kanonröret och kikar in. Redmar Postma och Fawzya Hassone tar vid tillfälle plats i Volvos pansarvärnspjästerrängbil 9031 (försök säga det lite snabbt du) och menar att här är det allt ganska gott om plats, men sätena är lite väl hårda. I närheten lockar ett stort förläggningstält elever att sätta sig bland torkande långkalsonger och slumrande soldater. Det finns gott om militära föremål att se och känna på, men också vardagliga ting som när en klunga elever testar skjutbanan från ett femtiotalets nöjesfält. Ghadir Al-Jumaili lyckas hantera det tunga geväret bäst och prickar alla måltavlor till kamraternas hurrarop.

Muséet består av en byggnad som ritades för ändamålet och vann pris när den uppfördes och ett över hundra år gammalt vagnslider. I glasgången mellan husen ser vi haubitsar och bandvagnar ute på den regnvåta grusgården. Hanna Löwenborg testar att lyfta 45-kilosgranater. ”Ingenting att dra med sig i handväskan” konstaterar hon torrt. Jonna Stensson och Matilda Forsberg luktar så att säga på lumpen, genom att pumpa upp olika typiska dofter såsom krut, såpa och motorolja. Motoroljan är favoriten menar Stensson, då det luktar som skoter. Vägg i vägg avfyrar Felix Eliasson ett pansarskott mot en framrullande motståndartank i en simulering som inte riktigt ger dig samma förutsättningar som i dataspelet Call of Duty. Men det försöker, som alla scener vi passerat, sätta Sverige i ett sammanhang. Ett sammanhang större än vårt lands gränser och större än att bara handla om soldater.

Bild: Anders Österberg

Sidan uppdaterades 2017-11-13