UF Fyrbodal har kickat igång

På Karlbergsgymnasiet och Utsikten i Dals-Ed finns sammanlagt 16 UF-företag i år, och de har tagit ett stort första steg att etablera sig nu under hösten. UF Fyrbodal har nämligen skickat ut dem i verklighetens företagsdjungel. Linn Fritsvik på UF berättar att eleverna ska besöka stora lokala aktörer där de presenterar sina respektive idéer och tillsammans med företagsrepresentanterna får diskutera förslagen och coachas framåt. Det är ett sätt att förankra idéerna hos andra, men också hos sig själva tidigt i processen, fortsätter Fritsvik. Alla UF-företag ska ha en rådgivare att kunna vända sig till under året och det här är ett ypperligt tillfälle att skaffa det. Deltagande företag är Swedbank, SEB, Hexpol, Åmåls Handel och näringslivsenheten på Åmåls kommun.

Inne på Swedbanks kontor sitter kontorschef Nina Bäckström bakom ett skrivbord och tar emot elever i en strid ström. Hennes roll i detta är att kunna tillföra något om den ekonomiska delen och info om försäljning i utlandet, men också att peppa och visa upp vad arbetslivet innebär. Bäckström talar om några affärsidéer som riktigt fångat hennes intresse, däribland en billig gps-klocka till ungarna och ett salt som blandas ut med olika örter. Och med egna ungdomar hemma så föll det henne i smaken när Anjea UF presenterade en kokbok för unga.

Anjea UF består av fem tjejer som läser Barn- och fritidsprogrammet på Karlberg. Företagsnamnet bildas av förstabokstäverna i deras respektive efternamn: Moa Agneblad (VD), Linn Nilsson (ekonomi), Anna Johansson (grafisk design), Felicia Elgersson (design) och Melita Alijatic (affärsplan). Deras affärsidé är att producera en kokbok för ungdomar mellan tio och femton år. Meningen är att barnen själva ska kunna göra sig enklare mat ”så att det inte blir macka varje dag” som Melita uttrycker det. Moa har kontaktat Nina Bäckström på Swedbank och fått med henne som extern rådgivare till företaget.

Det som behöver göras nu är att ta fram alla fjorton recept berättar Felicia. De övriga tjejerna fyller genast i att bokens papper ska vara avtorkningsbart, att fotona i boken ska följa samma stil, att man möjligen tänker sig en app i framtiden. Idéer och planera strömmar fram och Anna och Linn slår fast att de har kommit rätt långt. Nu vill de ha materialet klart för tryck innan höstlovet. ”Helheten med att starta företag är kul” avslutar Linn.

Sidan uppdaterades 2017-12-11