P4 Väst på turné - anhalt Karlberg

LYSSNA HÄR

Den 26 oktober var P4 Väst på plats på Karlbergsgymnasiet för att direktsända från biblioteket. Tre elever från gymnasiet medverkade i programmet Förmiddag i P4 Väst. P4 Väst fyller 40 år och därför kör de sändningar från 40 platser under fyra dagar. Nu var det Åmåls tur.

Linus Grötting, Hanna Löwenborg och Brooke Goehring innan sändning.

Klockan 09.30 körde sändningen igång med melodifestivalvinnaren Måns Zelmerlöw och låten Heroes. En av programledarna är också melodifestivalvinnare, nämligen Kim Kärnfalk som vann 2001 med Friends. Hon gör programmet med Marcus Gorne. Förmiddag i P4 Väst får 10.45 besök av tre elever från Samhällsprogrammets medieinriktning; Hanna Löwenborg, Linus Grötting och Brooke Goehring.

– Jag tycker det är väldigt intressant med medians påverkan på samhället, sa Hanna Löwenborg i direktsändning. Jag tycker det är jättekul med radio och film.

– Jag tycker det är jättekul med film, och det är ett av mina största intressen, berättade Linus Grötting.

Kim Kärnfalk undrade hur Brooke hamnade i Åmål, och på engelska berättade Brooke att Åmål har en vänort (sister city) i Wisconsin som heter De Pere. Brooke gillar att vara i Åmål, och hon tycker det är väldigt annorlunda jämfört med USA. I framtiden vill Brooke fortsätta att studera i Sverige efter att hon färdigställt High School i USA. Brooke berättade att hon gillade möjligheten att spela in podd i Kaybeeradio på skolan.

– Det har blivit mycket enklare att vara mobil reporter nu, berättar Kim Kärnfalk. SR håller på att utveckla ett nytt sätt att sända. Vi har en väska med en sändare, som går in på alla tillgängliga mobilnät. Sedan har vi en surfplatta med touchscreen och en mikrofon. SR leder denna utveckling, och vi har t ex haft studiebesök från BBC. Vi har också sänt ute i Europa.

– Radion ligger i framkant när det gäller utveckling, tycker Kim Kärnfalk. Och radio är ett snabbt media, lika snabbt som Internet.

Text och foto: Niklas Eriksson

Sidan uppdaterades 2017-12-11