Brev från USA

Hej!

Mitt namn är Mathilda Eskfelt och för ungefär ett år sedan fick jag av kommunen äran att få åka över till Åmåls vänort De Pere i Wisconsin som utbytesstudent 15/16. Så för ungefär tre veckor sedan bar det av över Atlanten för att påbörja äventyret.

Nu har allt börjat lugna sig och jag har bara mer och mer kommit in i mitt nya amerikanska liv. Även fast jag bara har varit här i tre veckor så har jag varit med om saker man bara kan drömma om. Nästan direkt när jag kom till De Pere blev jag ansluten till skolans golflag, trots att jag aldrig i mitt liv har spelat golf och absolut inte är bra på det, men tydligen så gick det ändå. Något som skiljer den svenska skolan och den amerikanska är att här är alla sporter i samband med skolan så det finns alltså inga klubblag. Det enklaste sättet att hitta nya kompisar på är alltså att försöka komma med i skolans olika sportlag. Det är det absolut lättaste sättet att socialisera sig med andra och göra det lättare för en när skolan börjar.

Jag har även besökt Green Bay vilket är den närmaste storstaden till De Pere. Här hittar man Green Bay Packers vilket är ett av NFL:s största och mest kända lag. Och för er som inte vet vad jag pratar om så är Green Bay Packers ett amerikansk fotbollslag och de är hur stora som helst här i USA. Bara för träningar reser det amerikaner från hela landet för att få se en glimt av deras favoritspelare. I år var faktiskt Packers tippade till att gå hela vägen till Superbowl, men på grund av att den bästa spelaren Jordy Nelson blev skadad nu under försäsongen så försvann de snabbt från den tippningen.

Idag började även skolan för alla här i De Pere, så min första dag på high school är faktiskt gjord. Om man jämför Sverige med USA hittar man på detta område inte speciellt många likheter. Eftersom mitt år här inte riktigt räknas mot skolan hemma i Sverige så kunde jag välja helt fritt vilka ämnen och lektioner jag ville läsa. Men för de som vanligtvis pluggar på high school så är det inte riktigt så fritt med vilka ämnen de kan välja, utan de får likt oss vissa ämnen som de måste läsa, men utöver det kan de välja helt fritt.

En annan skillnad är att här börjar och slutar alla samtidigt. 07:55 ska alla elever sitta i klassrummet och 15:05 är skoldagen slut. Däremellan har man ungefär trettio minuters lunchrast och mellan de olika lektionerna har man bara fyra minuter att förflytta sig på. Så det gäller för alla slöfockar att hänga med för annars blir det kvarsittning. Man får heller inte röra sig fritt i korridorerna under lektionstid och absolut inte utan sitt id-kort och sitt passerkort från läraren. Och för er som tror att high school är som en film kan jag meddela att det inte alls är så glamouröst…

Så för er som tvekar över om ni vill söka nästa gång kommunen erbjuder ett stipendium till att resa utomlands eller om ni ska åka själva så säger jag bara att det finns inget att tveka över! Det bästa jag har gjort i livet hittils är att ha skickat in min ansökan och att få stipendiet. Ett jättetack också till kommunen, för det jag har upplevt hittills är något som man bara kan drömma om!

/Mathilda

Sidan uppdaterades 2017-01-11

Synpunkter på sidan?